divendres, 25 de març del 2016

Literatura i fet literari

La literatura és la disciplina que utilitza com a instrument la paraula. Es refereix també al conjunt de produccions d'una nació, d'una època o d'un gènere i al conjunt d'obres que versen sobre un art o una ciència. Sent a més una assignatura que s'ensenya en col·legis o universitats.

D'una banda, trobem a la literatura com l'ús estètic de la paraula escrita, destinat a satisfer necessitats culturals i d'oci. Així els textos literaris són els que tenen una funció estètica, és a dir pretenen crear bellesa a partir del llenguatge, on el missatge té una major importància que el contingut del text i s'utilitza un vocabulari selecte i una sèrie de recursos lingüístics com ara les figures literàries. Exigeixen al lector del text l'ús de la seua imaginació per a la comprensió del mateix i per a captar el sentit integre d'aquest.

D'altra banda, la literatura representa també un dels actes més peculiars de la comunicació humana. I per definir-la com a concepte, devem partir de la base i significació de dos termes de gran importància i en els quals està fonamentada: Art i Paraula. Tant l'un com l'altre són elements integradors de coneixement literari.

No obstant això seria una equivocació afirmar que tot escrit compte com a literatura. I és que l'inici de l'escriptura no marca el començament d'aquesta. Sent també un equívoc tractar com a literatura solament la producció escrita. I és que moltes de les obres conegudes hui en dia han arribat a nosaltres de forma oral. Un exemple clar en la nostra llengua són les rondalles valencianes, encara que llaura s’han recollit moltes en llibres perquè no es perden.

Després de definir la literatura com tal, sabem que es classifica en gèneres, cadascun d'ells amb característiques pròpies:
  • El gènere líric: que abasta obres amb ús de la paraula subjecte a cadència i ritme. L'autor transmet sentiments, emocions o sensacions personals. Dins d'aquest gènere trobem, entre uns altres, l'oda, la triava, la sàtira i l'himne. 
  • El gènere dramàtic: compost per obres teatrals que són creades per ser representades, en la seua majoria, davant un públic. Aquest tipus de gènere alberga subdivisions, com són: la tragèdia, la comèdia, el drama i la farsa. 
  • El gènere narratiu (originalment conegut com a gènere èpic): compost principalment per contes i novel·les, on la funció principal és explicar una història, cada obra amb la seua extensió característica. 
Gràcies a la història de la literatura podem observar com ha evolucionat i conéixer els trets més característics de cada època literària. Alguns períodes a destacar són: la literatura clàssica, la medieval, la renaixentista, la romàntica, la realista, la modernista, i la literatura del segle XX.

Per finalitzar, fem referència al fet literari, que és una manera de creació i estructura interna de l’obra i també és la funció social que hi trobem en la mateixa. És a dir, el fet literari engloba el que coneixem com a “obra” i a més a més tracta tots els factors externs que afecten l’elaboració d’aquesta. Cal no oblidar que està en constant canvi degut les diferents situacions que l'afecten en cada moment. Sabent també que és anterior a la generalització de l’escriptura; gràcies a la transmissió oral. Per tot això és que el concepte de fet literari va inclòs en la mateixa definició de literatura.

Definición.de. (2016). Definición de literatura — Definicion.de. [online] Disponible en: http://definicion.de/literatura/

Definición MX. (2016). Literatura. [online] Disponible en: http://definicion.mx/literatura/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada